Connect with us

7 lucruri pe care le spun părinții copiilor, care îi fac să fie nefericiți și să nu aibă succes în viață

LIFESTYLE

7 lucruri pe care le spun părinții copiilor, care îi fac să fie nefericiți și să nu aibă succes în viață

“Toate problemele provin din copilărie” – această expresie a fost de mult timp transformată într-un clișeu. Cu toate acestea, rareori părinții se gândesc la faptul că acțiunile lor generează numeroase consecințe pentru copilul lor, astfel că pronunță în mod repetat anumite fraze ce pot părea inofensive, care însă pot să îi afecteze pe cei mici. Iată care sunt cele mai importante tipologii de comentarii și fraze pe care părinții le spun copiilor lor, care îi pot afecta pe parcurs.

“Tu ești micul meu animăluț!”

Chiar dacă poreclele și asocierea cu animale drăguțe, precum maimuțe, purceluși, ursuleți sau alte asemenea pot fi extrem de drăguțe pentru adulți, în ceea ce îi privește pe copii, asocierea constantă cu acestea poate conduce la conștientizarea unor defecte sau asemănări fizice cu unele dintre aceste animale. Copilul își poate pierde astfel încrederea în el. Studiile au demonstrat că mare parte dintre problemele alimentare, obezitate, anorexia sau bulimia își pot avea rădăcinile în asocierile neplăcute cu care s-au confruntat copiii în copilărie.

“Ești o fată / băiat”

Cu toții am auzit expresiile bine-cunoscute „Stai frumos pe scaun, doar ești fetiță!“, „Nu te comporta nepoliticos, ești băiețel!“. Asocierea exagerată cu un anumit gen este posibil să îi facă pe copii să fie confuzi la un moment dat referitor la diferența dintre lucrurile pe care le-au auzit de la părinți și cum ar trebui să se comporte și lucrurile pe care le simt de fapt. Este important ca fetele să înțeleagă că nu toate celelalte fetițe sunt la fel ca ele și că nici băiețeii nu trebuie să joace toți fotbal și să poarte albastru.

“Vei fi un ratat”

E important să îi povestești copilului despre beneficiile educației și cât de important este să învețe bine însă, în cazul în care ia o notă proastă nu este cazul să îl cerți spunându-i că este un ratat sau că nu va reuși să facă nimic în viață. Acest gen de lucruri nu face decât să îl întărâte pe copilul tău și să piardă din vedere importanța reală a școlii și a faptului că este important să învețe pentru el, nu pentru tine sau pentru note.

“De ce l-ai lovit?”

Nici această întrebare și nici varianta inversă a acesteia, “De ce te-a lovit?” sunt întrebări nepotrivite. Este, bineînțeles, foarte important să înțelegi conflictul copilului tău sau ceea ce nu a mers bine în interacțiunea și relaționarea lui cu ceilalți copii, însă acest tip de formulare implică faptul că, în anumite cazuri sau din cauza anumitor motive, violența fizică poate fi meritată. Astfel, părintele nu ar trebui să ceară să afle motivul pentru a decide dacă acțiunea de lovire a fost sau nu îndreptățită. Mai bine rezumă-te la a întreba ce s-a întâmplat sau de ce copiii nu se înțeleg.

“Dar ești inteligent”

Orice laudă care începe cu “dar” este un lucru foarte periculos. Da, îi vorbești copilului tău despre punctele lui forte, dar în același timp subliniezi ceea ce nu are, sau atragi atenția faptului că a făcut niște lucruri la care tu nu te așteptai și care, într-o oarecare măsură, te dezamăgesc.

“Cel mai important lucru pentru o fată este să se căsătorească cu succes”

Acest gen de comentariu și de remarcă poate altera valorile și principiile la care trebuie să țină o fată tânără, o poate face să creadă că ea nu reprezintă nimic valoros dacă nu se căsătorește și va renunța să încerce să dezvolte acele laturi ale personalității sale care nu te ajută să te căsătorești mai rapid. În timp, aceasta poate chiar ajunge în poziția de a rămâne într-o relație abuzivă chiar și atunci când nu este fericită și când partenerul ei nu o tratează așa cum trebuie.

“Nu te mai emoționa atât de tare, fii mai serios”

În primul rând, atât băieții, cât și fetițele trebuie crescute într-un mediu iubitor, plin de afecțiune, în care să se poată simți liberi să își exprime la rândul lor emoțiile. Dacă îți încurajezi copilul să fie mereu foarte serios și să nu lase niciun fel de emoție la vedere, nu vei face decât să încurajezi un comportament introvertit, închis și antisocial. Ei bine, nici nu trebuie să încurajezi copilul tău să exagereze, ci să fie sincer atunci când își exprimă emoțiile.

Este imposibil să alcătuim o listă completă cu toate lucrurile pe care le fac părinții și care îi pot afecta pe copiii lor. Ar trebui ca toți părinții să își aducă aminte de care erau expresiile și lucrurile care le declanșau lor stări de anxietate în copilărie și adolescentă și să se pună mereu în locul copilului.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus