Connect with us

O eclipsă solară rară va avea loc mâine, vineri 13! Super-luna ca acoperi Soarele

LIFESTYLE

O eclipsă solară rară va avea loc mâine, vineri 13! Super-luna ca acoperi Soarele

Dacă ești superstițios și nu îți place să te aventurezi afară în zilele de vineri 13, probabil te vei bucura de relaxare și liniște mâine la tine acasă. P de altă parte, oamenii din zona Pacificului de Sud pot ajunge să asiste la un eveniment care nu a mai existat în ultimii 44 de ani: o lună nouă superioară care blochează o parte a soarelui.

Pe 13 iulie, o eclipsă parțială a soarelui va fi vizibilă de pe coasta sud-estică a Australiei, Tasmania și insula Stewart din Noua Zeelandă, precum și coasta de nord a Antarcticii. Pământul nu a văzut o eclipsă a soarelui într-o vineri 13, din decembrie 1974.

Planeta noastră traversează zona dintre lună și soare în fiecare lună, dar o eclipsă solară apare numai atunci când cele trei corpuri cerești sunt aliniate, astfel încât Pământul să alunece cel puțin în parte în umbra lunii. Pentru observatorii de pe Pământ, atunci discul Lunii pare să acopere o porțiune din Soare, acoperindu-l complet în timpul unei eclipse totale.

O eclipsă totală a soarelui are loc o dată, maxim de 2 ori pe an. În anumite perioade din an, conturul lunii pare mai mare de pe Pământ decât este în realitate, iar acest fenomen se numește superlună.

Suprafața de disc solar acoperită de lună va depinde de locația exactă a fiecărui observator în parte. Cei din Melbourne, Australia, vor ajunge să vadă doar o mică porțiune de Soare acoperită, pe când cei din Tasmania vor vedea Soarele aproape în întregime acoperit.

Indiferent de cât de mică este eclipsa solară, observatorii ar trebui să își ia întotdeauna precauții pentru suferi efecte negative asupra ochilor în timpul eclipsei și nici să nu privească direct cu ochii deschiși eclipsa. Cea mai sigură modalitate de a urmări o eclipsă solară o reprezintă ochelarii și telescoapele speciale protejate cu filtru pentru razele solare.

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus