Connect with us

Cele mai mari 3 FRICI pe care le-am avut pe parcursul sarcinii

ADELINA

Cele mai mari 3 FRICI pe care le-am avut pe parcursul sarcinii


Cele mai mari frici pe care le-am avut până acum în timpul sarcinii au fost generate de discuțiile cu prietenele, mesajele primite de la voi sau cititul forumurilor.
Dacă nu sunteți pregătite pentru scenarii apocaliptice, nu citiți acest articol. Dacă totuși vreți să fiți informate, dați-mi o șansă și parcurgeți textul de mai jos.

Hai să va explic cum s-a întâmplat: când află lumea că ești însărcinată, toți se simt obligați să-ți spună cum li s-a întâmplat lor sau cum au auzit că li s-a întâmplat altora. Dacă nu ar fi puțin înspăimântător, ar fi chiar amuzant. După 7 luni de acumulat și verificat informații, am ajuns la concluzia că este bine să știi anumite lucruri, dar că e foarte bine să iei lucrurile natural, să nu crezi că toate nenorocirile ți se pot întâmpla ție și să te sfătuiești permanent cu profesioniști.

Să revenim la cele trei frici:

1. Bolile de sânge

Prima este legată de bolile de sânge care pot duce la pierderea sarcinii. La o simplă căutare pe google cu “trombofilia în sarcină” veți găsi 35.000 de rezultate. Unele descriu simptomatologia și explică ce efecte are această boală în timpul sarcinii, altele sunt povești ale unor femei care s-au diagnosticat și au făcut tratament, altele sunt explicații medicale savante. Eu am înțeles ce înseamnă această boală după ce am vorbit cu un medic specialist hematolog de la  clinica de ginecologie în care mi s-a urmărit sarcina. Pe scurt, lucrurile stau în felul următor: dacă ginecologul vostru suspectează că ați putea să aveți trombofilie, vă va recomanda niște analize de sange specifice, în baza cărora vi se va da un tratament. Am vorbit cu o prietenă, care are un copil și are trombofilie, mi-a povestit experiența injecțiilor zilnice și a descris-o cam așa : “Nu sunt neapărat dureroase dar, e neplăcut să te trezești în fiecare zi cu o burtă din ce în ce mai mare și cu gândul că trebuie să-ți faci o injecție în burtă. Vestea bună este că ți le poți face singură și că, după ce naști, sub supraveghere medicală, în câteva săptămâni scapi de ele.”

Ceea ce mi s-a părut interesant este că, în anumite situații, mai ales pentru zborurile lungi, medicul hematolog va poate recomanda să faceți aceste injecții, dacă sunteți însărcinată. Este o măsură de precauție bună.

2. Mâncarea

A doua frică este cea legată de mâncare. Nu mă gândesc aici neapărat la lucrurile care îngrașă, ci mai ales la cele care pot face rău bebelușului. Am avut dilema peștelui și fructelor de mare, care mie îmi plac foarte mult și pe care medicul ginecolog m-a sfătuit să le mănânc cu grijă. M-am întrebat cum funcționează în alte țări, în care locuiești pe malul mării și se mănâncă doar pește. Nu m-am lămurit exact, dar am înțeles totuși că la noi e mai complicat cu peștele proaspăt și că, prin înghețare și dezghețare își mai pierde din proprietăți sau se poate altera. Ideea este că eu l-am așezat pe lista de alimente periculoase și am mâncat foarte puțin în timpul sarcinii și, de fiecare dată gătit, mai ales la abur. Am mai aflat de la prietene că papaya și prunele uscate sunt și ele destul de periculoase, astfel încât le-am evitat. Ele provoacă niște stări asemănătoare cu contracțiile. Și nu ni le dorim înainte de momentul nașterii.

3. Efort fizic

A treia frică este cea legată de efortul fizic. Eu m-am sfătuit cu specialiștii de la Femme Boutique și am ajuns la concluzia că pot să fac sport atâta timp cât mă simt bine când fac asta și cât fac cu un antrenor care îmi înțelege condiția fizică și adaptează exercițiile la dimensiunea burții. Deși m-am speriat puțin de rapiditatea cu care se pun kilogramele, am făcut sport cu măsură și, de la un punct am început să și mănânc cu măsură.

Și dacă tot am ajuns aici, hai să va recunosc sincer și altă frică imensă: kilogramele!!!! Cele în plus. Nu vreau să fiu ipocrită și să spun că nu-mi pasă câte kilograme iau în sarcină. Îmi pasă foarte mult și, după ce începusem să acumulez kilograme în mod serios, m-am gândit bine ce să fac și cum să-mi echilibrez această evoluție fulminantă, că de oprit nu poate fi vorba. Am luat-o pe rând: am eliminat sarea, am încercat să elimin dulciurile și am și reușit parțial, am grijă ce mănânc seara și profit la maxim de legume și fructe. În tot acest timp, gardianul și sfătuitorul meu a fost medicul meu ginecolog – pe care o cunoașteți deja – Ioana Drăgan. Ea mi-a stabilit un target, uneori mi-a atras atenția că depășesc măsura, mi-a sugerat cam ce să mănânc și mă măsoară de câte ori mă prinde, că să fie sigură că mă mențin în grafic.

1 Comment

1 Comment

  1. Andreea

    iunie 30, 2018 la 9:49 am

    Buna Draga Ade! Sa știi ca trombofilia este genetica așa ca stai liniștita ! Mie in sarcina deși am doar 24 de ani :))) mi a fost teama de tot felul de malformații care pot apărea la bebe , anomalii ,Infecții pe care le pot dobândi eu in timpul sarcinii și care îl pot afecta pe bebe , gripa ,alimente alterate care pot duce la toxiinfecții și tot așa . Ideea e ca am gândit prea mult in toată sarcina :))) și gândind prea mult și stand cu frica atragi răul ! Ca de exemplu bebelusa mea rămâne mereu in urma cu creșterea fiind urmărită toată sarcina de restricție de creștere ! Ce poate fii mai horror ? Noroc ca Dna Drăgan mereu ma scoate din impas și îmi zice ca bebelusa chiar este mai mică ,întrucât ea s a “format” mai târziu decât data la care zic eu și nu ca ar fi o problema medicală ! Deci .. ce poate fi mai rău ? Așa ca tu ești foarte bine , pe mâini bune la un doctor excepțional ,cu care eu din păcate nu nasc pt ca am descoperit o târziu și vin la dansa întrucât doctorul cu care eu nasc nu ma lămurește niciodată cu nimic și mi le trântește fără anestezie la modul : dacă copilul nu mai creste trebuie sa îl scot ! Si așa am ajuns eu ca dintr o frumoasa perioada sa fac un adevărat coșmar ! Așa ca .. stai Chill ,bucura te ca ai un doctor bun care te lămurește și ajuta oricând ai nevoie !! Te pup și fără frici !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus