Connect with us

5 semne ale MANIPULĂRII la care trebuie să fii ATENT. Nu-l ignora pe al 3-lea!

LIFESTYLE

5 semne ale MANIPULĂRII la care trebuie să fii ATENT. Nu-l ignora pe al 3-lea!

5 semne ale MANIPULĂRII la care trebuie să fii ATENT. Nu-l ignora pe al 3-lea!

Deși poate că ai vrea să crezi că toți cei pe care îi întâlnești sunt sinceri, uneori aparențele înșală. Poate fi ușor să cazi în capcana unui manipulator, mai ales dacă cei cu care ai de a face sunt niște actori excelenți și se pricep să-și ascundă adevăratele intenții.

Oamenii sunt ființe sociabile din fire. Cu toții vrem să socializăm și să interacționăm cu alții și să avem prietenii și familia aproape. Acest lucru are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră mentală, emoțională și chiar fizică.

Cu toate acestea, nu toată lumea îți vrea binele. Cineva ți s-ar putea părea drăguț și prietenos, dar s-ar putea de asemenea să te manipuleze pentru a-și urmări interesul. Ai grijă atunci când ai prin preajmă o persoană toxică. Iată câteva informații care te vor ajuta să recunoști tehnicile de manipulare, pentru a reuși să le eviți cu orice preț:

1. Pretind că te înțeleg pe deplin

Îți spun că ei știu ce vei face sau ce vei spune și insistă că ești extrem de predictibil. Asta poate fi o tactică mentală foarte dăunătoare, care îți distorsionează imaginea de sine și îți coboară stima de sine, prin care vei ajunge să crezi că deciziile pe care le iei singur nu sunt corecte.

2. Cuvintele devin arme derutante

Manipulatorii nu trec niciodată direct la subiect. În loc să-ți răspundă simplu la o întrebare, ei vin cu niște răspunsuri lungi și elaborate, dar care nu spun ce trebuia să spună. De foarte multe ori, ajung să îți pună alte întrebări care nu fac decât să te încurce. Astfel, tu rămâi confuz și frustrat.

3. Tu ești de vină pentru tot ce se întâmplă

Manipulatorii se grăbesc să te acuze imediat ce lucrurile încep să meargă prost. Atunci când ceva nu este în regulă, începi să te simți agitat, pentru că știi că tu vei fi considerat vinovat. Dacă ai senzația că tu calci constant pe coji de ouă, e timpul să renunți la relația cu acea persoană.

4. ”Gaslighting”-ul cauzează probleme mentale

”Gaslighting” este una dintre principalele tactici de manipulare. Dacă cineva încearcă mereu să te facă să te simți „nebun” enervându-te, tratându-te într-un mod nepotrivit, atunci chiar e timpul să-ți reevaluezi relația cu această persoană.

Termenul își are originea în manipularea psihologică sistematică a victimei de către personajul principal din piesa de teatru ”Gas Light”, din 1938 și din adaptările cinematografice din 1940 și 1944. În poveste, un soț încearcă să-și convingă soția – și pe alții – că e nebună, modificând mici lucruri din împrejurimi și insistând că ea greșește, că nu își amintește lucrurile corect. ”Gaslighting” poate să apară în relația părinte-copil, dar și în relațiile amoroase.

5. Ai mereu încredere în instinctul tău

Dacă ceva nu se simte în regulă într-o relație, fie că e vorba de atitudinea unui membru al familiei, fie că e vorba de un prieten, nu-ți fie frică să te îndepărtezi de ei. Nimeni nu merită osteneala dacă încearcă să îți distrugă sănătatea mentală sau emoțională. E în regulă să te pui pe tine pe primul loc, meriți asta.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook

Populare

Etichete

Sus